Izbornik

O Domu

19. studenog 1860. godine osnovano je Kraljevsko gospodarsko i šumarsko učilište i istog datuma svoja vrata otvorio je i Učenički dom u staroj zgradi bivšeg Visokog gospodarskog i šumarskog učilišta u Križevcima.

Od osnivanja pa sve do 1945. godine u Učeničkom domu bili su smješteni polaznici bivše Ratarnice kao i učenici Srednje poljoprivredne škole. Učenički dom bio je u sastavu škole sve do 1951. godine od kada Dom djeluje kao samostalna ustanova. Od 1961. godine pridružuju se i drugi domovi koji su djelovali u sastavu srednjih križevačkih škola, te se uočava problem oko veličine prostora i kvalitete smještaja i života učenika.

Budući da zgrada nije građena za domski smještaj učenika u cjelodnevnom boravku, nužan je dobar plan i iznimno zalaganje svih djelatnika kako bi se organizirao domski život te ostvarili svi odgojno-obrazovni ciljevi.

Učenički dom smješten je u lijepom parku u neposrednoj blizini srednjih škola, a dovoljno daleko od glavnih gradskih prometnica.

Zgrada Učeničkog doma je na dva kata s podrumom i tavanom po cijeloj dužini objekta. Smještajni prostor za učenike sastoji se od spavaonica, dvije učionice, dnevnog boravka na prvom katu, sanitarnog čvora na prvom i drugom katu, blagavaonice u prizemlju, teretane i prostorije za boravak učenika u podrumskim prostorijama Doma.

Smještaj

Učenički dom Križevci je mješoviti dom. Učenice su smještene na I. katu i dijelu II. kata, gdje osim uređenih spavaonica imaju na raspolaganju i dvije kupaonice (svaka na jednom katu), te dnevni boravak.

Mladići su smješteni na II. katu.

Ovdje se nalaze spavaonice i sanitarni čvor, dok se na I. katu nalazi muška kupaonica i još jedan sanitarni čvor te dnevni boravak.

U prizemlju Doma nalazi se kuhinja i blagavaonica koja se koristi i za sve ostale domske priredbe i programe koje marljivo pripremaju naši odgajatelji i učenici.

U blagavaonici se nalazi i pianino te prostorija sa ostalim glazbenim instrumentima.

 

U podrumskim prostorijama nalazi se teretana koja je opremljena vrhunskim spravama za vježbu te prostorija za boravak učenika gdje provode svoje slobodno vrijeme.

Učenje u Domu

Između mnogobrojnih odgojno-obrazovnih aktivnosti koje se realiziraju u našem Domu, organizirano je i svakodnevno učenje koje je obavezno za sve učenike. Učenje je organizirano u terminu od 8:00 do 11:00 i od 15:00 do 18:00 sati, te dodatno učenje od 22:00 do 24:00 sata odnosno prema vlastitim potrebama.

Prilikom učenja učenici uvijek mogu tražiti pomoć naših odgajatelja i stručnog suradnika-pedagoga, a ukoliko postoji potreba, moguće je i organizirati i instrukcije uz pomoć vanjskih suradnika – stručnjaka za pojedino nastavno područje.

Prehrana

Vrijedne ruke naših kuharica svakodnevno pripremaju razna jela ovisno o jelovniku koji se mijenja svaka dva tjedna i izložen je na oglasnoj ploči u Domu. Dnevno se kuhaju i serviraju tri obroka:

  • 7:15 – 8:00 doručak
  • 12:30 – 14:00 ručak
  • 18:30 – 19:30 večera

Copyright 2023. © Sva prava pridržana.

Učenički dom Križevci, Ratarna 10, P.P. 37, 48 260 Križevci | Kontakt

Izrada: igorjelen.com